Jdi na obsah Jdi na menu

Hydroponie

aneb pěstování bez půdy

hydroponie-ivema._1.jpg

Pěstování bez půdy se zdá jako sci-fi, ale opravdu je to možné. Hydroponie mají řadu výhod. Řadí se mezi ně především poměrně dlouhé období, kdy rostliny nevyžadují žádnou péči. To ocení především zahradníci-cestovatelé, kteří milují pravidelné a dlouhé výlety, ale bez živých rostlin by jim jejich byt či dům přišel neútulný. Ocení je i v hotelech a restauracích, kde mohou být klasické rostliny ohroženy různým střídáním obsluhujícího personálu – květiny pak buď usychají, nebo uhnívají. Velkou oblibu najdou i v kancelářích, kde také rostliny často trpí tím, že jsou prakticky všech a zároveň nikoho.

Neposlední výhodou je i fakt, že rostliny nejsou ve styku s půdou a proto je riziko výskytu škůdců výrazně potlačeno.

Ačkoli k hydroponickému pěstování není třeba zemina, bez speciálního substrátu se přece jen neobejdete. Kořeny rostlin si žádají ukotvení. Půda je v tomto případě nahrazena inertním materiálem (keramzit nebo zeolit), ze kterého se neuvolňují žádné látky. Stálé vlastnosti obou materiálů zajišťují trvale dobrý přístup vzduchu ke kořenům, proto se v nich pokojovky dobře vyvíjejí a nemusíte je přesazovat.

Kromě vody pak stačí doplňovat zdroj živin. K tomu slouží speciální dlouhodobě působící hnojivo.

Hlavní výhody hydroponií:

  • Minimum péče – pokud používáte dlouhodobě působící hnojivo, pak je potřeba pouze v pravidelně stanovených intervalech provádět zálivku ošetřenou vodou.

  • Lepší zdravotní stav rostlin, zejména kořenů – půda je nejen zdrojem živin, ale žijí v ní i nejrůznější mikroorganismy. Některé mohou napadat kořeny rostlin, jsou-li v půdě ve větším množství a pěstování bez půdy přirozeně toto riziko obchází.

  • Lepší zdravotní stav lidí – hydroponie ocení především alergici, kteří nesnášejí prach nebo spory plísní, často žijící v půdě. Toto pěstování je vhodné do suchých panelákových bytů, protože vzduch v místnostech se obohacuje o vodní páry, které se z rostlin odpařují.

  • Úspora času – každou rostlinu je třeba několikrát za život přesadit, hydroponické pěstování i tuto povinnost výrazně omezuje. To ocení hlavně majitelé bytů bez balkonů, kde není nejen kde místo na tuto péči, ale také nemáte kde skladovat sáčky se substrátem, nářadí, hnojiva a další nutné vybavení, které při pěstování pokojových rostlin běžným způsobem potřebujete pro pravidelné přesazování.

    Počítat však musíte i s těmito nevýhodami:

  • Hydroponicky lze pěstovat jen určité rostliny – stálost životních podmínek i nepřetržitá dodávka vody a živin v podobě hnojivého roztoku vyhovuje lépe druhům původem z tropických oblastí, kde jsou podmínky pro život rostlin prakticky neměnné. Rostlinám ze subtropů, kde je suchá a chladná zima, díky které potřebují při pěstování období klidu, se ve vodě daří hůře.

  • Vyšší pořizovací náklady vybavení – bez speciálních nádob, které jsou opatřeny vodoznakem, a bez substrátu, který se vyrábí přímo pro tento typ pěstování, nelze hydroponii praktikovat.

Nabízíme: návrh květinové výzdoby interiéru, realizaci celé zakázky, kompletní servis a následnou péči o rostliny, pronájem květin, prodej květin a nádob.

Těší nás když můžeme přispět k vytváření příjemného prostředí pro práci, odpočinek i reprezentaci.

V naší fotogalerii najdete příklady rostlin vhodných pro tento způsob pěstování a také ukázky naší práce.

 

Náhledy fotografií ze složky Hydroponie

Kontakt

Květinový servis

IVEMA s.r.o.
J.Milíče 10 / 565
České Budějovice
370 01
IČO : 63907615

+420 739 751 541

kvetinovyservis@email.cz